Ψάρια και άσκηση προστατεύουν από την υποτροπή του καρκίνου παχέος εντέρου

Η κατανάλωση ψαριών και η άσκηση συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου σε ασθενείς με καρκίνο στο παχύ έντερο, υποδεικνύει νέα έρευνα... Η άσκηση και διατροφικοί παράγοντες όπως η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος και περισσότερων λαχανικών και ψαριού, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο. Ωστόσο, είναι λιγότερο σαφές αν τέτοιοι παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο στην πρόληψη της υποτροπής. Οι ερευνητές μελέτησαν 1.515 ασθενείς με καρκίνο στο παχύ έντερο, στην Πολωνία, το Βιετνάμ, τη δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μεταξύ των ασθενών, 188 είχαν υποτροπιάζοντα καρκίνο στο παχύ έντερο. Οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή, τις συνήθειες άσκησης, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ασθενείς που έτρωγαν λιγότερες από 2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή στον καρκίνο παχέος εντέρου σε σύγκριση με ασθενείς που περιλάμβαναν περισσότερες από 2 μερίδες ψαριού στην εβδομαδιαία διατροφή. Τα ευρήματα ίσχυαν όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι ερευνητές επίσης ανακοίνωσαν ότι ασθενείς που ασκούνταν για λιγότερο από 60 λεπτά την εβδομάδα είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες υποτροπής του καρκίνου σε σύγκριση με ασθενείς που ασκούνταν περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε την 1η Ιουνίου στο ετήσιο συνέδριο του American Society for Clinical Oncology. Το κάπνισμα αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ των συνηθειών καπνίσματος και του κινδύνου υποτροπής, στην έρευνα.

Ποσοστό 12% των ανθρώπων που εμφάνισαν υποτροπή του καρκίνου κάπνιζαν-παρόμοιο ποσοστό με των καπνιστών στην ομάδα των ασθενών χωρίς υποτροπή. Ωστόσο, είναι πιθανό περισσότεροι ασθενείς με υποτροπιάζοντα καρκίνο παχέος εντέρου να συνήθιζαν να καπνίζουν αλλά να διέκοψαν όταν επέστρεψε η νόσος, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Mohammed Shaik, του Michigan State University. Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου στο παχύ έντερο. iatronet.gr

Via

        www.SPORstories.eu
SPORTS NEWS LIVE BET GAMES SCORES stoixhma olimpiakos- pao nea panathinaikos ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΟΚ ΑΕΚ ΑΣΤΕΙΑ VIDEO LIVESCORES POKER KAZINO YGEIA ANEKDOTA LIVE STREAM TV

Share on Google Plus